БЕЗ КАТЕГОРИЯ

Добрият счетоводител никога не се страхува от това да каже „Не“ на своя клиент

Казват, че успешният бизнесмен и добър лидер никога не трябва да се страхува от това да привлече хора в екипа си,  които го превъзхождат в дадена област.
Не трябва да се притеснява и от това, че в екипа му  може да има човек, който не се страхува да му казва в очите „НЕ“.
Независимо от това дали става въпрос за малък бизнес или за огромна корпорация,  от решаващо значение е в системата да има такъв човек, който се изправя пред лидера и му казва „Не, това не е правилно. Не, това ще предизвика загуби. Не, този разход не трябва да бъде направен“ и т.н
Наричат го „коректив“ или „трън в петата“, таралеж в гащите“, „камъче в обувката“ или …

…Или счетоводител.
Общото между добрите счетоводители е това, че те пазят парите на клиента си от всичко и от всеки.
Понякога дори и от самия клиент.
Счетоводителят, който си разбира от работата, сигнализира за появата на проблем, още преди да се е появил на хоризонта.
Но освен това предлага и правилното решение , за да излезете от възможното усложнение на ситуацията.
Добрият счетоводител не спестява никога истината на своя клиент и не се притеснява от това да носи лоши новини. Всъщност той не дели информацията на добра или лоша, а само я обработва, анализира с хладен разум и действа.
Ако вашият счетоводител се притеснява да ви каже директно „Изтича срокът за плащане на ДДС и осигуровки“ или „Ако не платиш, започват да текат лихви“, тогава би трябвало да пожелаете творчески успехи на този счетоводител и да се разделите с него. Колкото по-рано, толкова по-добре.
Кога счетоводителят трябва да каже „НЕ“ на клиента ли? Винаги, когато отговор „ДА“ би навредил на клиента.
Ако клиентът / хипотетично собственик на автосервиз/ поиска да бъде осчетоводен и признат за фирмен разход новия килим, който е закупил за детската стая на сина си или дъщеря си. И придружава искането си с обяснението „Предният ми счетоводител винаги го правеше“
Добрият счетоводител най-вероятно ще откаже да го направи, защото знае, че при една данъчна проверка „детският килим“ ще привлече вниманието на проверяващите, т.е това е актив, създаващ главоболия.
Вярно е, че за осчетоводяване на килим за детска стая има подходящ ред, но НЕ бива да се прави самоцелно или само заради това, че клиентът е поискал това да бъде оформено като фирмен разход.
Има счетоводители, които повтарят като мантра „Взимайте фактури за всичко“.
Но това е дълбоко погрешен принцип, защото не всяка покупка е данъчно признат разход, защото има фактури, по които се ползва ДДС и такива, по които не се ползва…
Добрият счетоводител затова е добър, защото познава в детайли счетоводната материя и законите. Ето защо никога не би посъветвал клиента си да взима грешни решения.
НЕ вярвайте на счетоводител, който винаги казва „ДА“.
Добрият счетоводител е добър затова, защото пази парите ви от всичко и от всеки.
И от вас самия, ако се наложи.
Хм, това май вече го казахме.
Между другото…вие платихте ли си ДДС-то?