БЕЗ КАТЕГОРИЯ

Какво всъщност значи да бъдеш счетоводител и заслужава ли си?

Що се отнася до професионалните стереотипи, счетоводството често се свързва с негативни епитети. Сигурно сте чували, че да си счетоводител е скучно, че работата е мудна, монотонна и включва изготвяне на данъчни декларации и математически уравнения.

Много хора намират счетоводната кариера за удовлетворителна, както в личен така и във финансов аспект. Тези „награди“ обаче идват с упорит труд. Работи се по много часове и често се губи балансът между личния живот и работния процес. Според редица проучвания, около 40% от счетоводителите си проверяват имейлите след работно време или работят, докато са болни. 60% пък признават, че работата е разрушила връзката им, тъй като не им остава време за любимите хора, а какво да говорим за хоби или спорт. Понякога нивата на стрес ни мотивират, но ако са прекалено високи ни изцеждат и намаляват продуктивността. Когато носите отговорност за финансите на една организация, винаги ще има известен натиск и той е неизбежен. Колкото повече клиенти имате и с колкото повече документи работите, с толкова повече напрежение ще се сблъскате в работата. Но дали този натиск води до отрицателни нива на стрес, зависи изцяло от вашата нагласа.

За да бъдете добри счетоводители, не е достатъчно да сте устойчиви на стрес. Трябва да бъдете адаптивни, старателни, отдадени и да обръщате голямо внимание към детайлите. Работата в ситуации на висок стрес и спазването на строги и взискателни срокове изисква да притежавате добри организационни умения. Счетоводителите комуникират с широк кръг хора, така че е необходимо да бъдете приятелски настроени, което помага да се установи доверие с клиенти и други заинтересовани страни.

Така погледнато дотук изброихме само нещата, които счетоводната кариера би могла да ни отнеме и сигурно се питате изобщо заслужава ли си?

Има огромен потенциал за кариерно израстване в счетоводната област. Повечето хора и всяка компания от всяка индустрия се нуждаят от счетоводител, така че няма как да няма разнообразие в сферата на работа. Не е нужно да работите в счетоводна фирма – ако имате интерес към спорта, например, можете да работите като счетоводител за спортна организация. Има и различни нива на счетоводители, които се изискват – съдружник или главен финансов директор на компания, които са много важни и респектиращи длъжности.

Също така, работата е изключително разнообразна. Един ден ще подготвяте различни доклади и анализи за борда по отношение на финансовото състояние и резултатите на компанията, на следващия може да оцените данъчното въздействие на сделките на високо ниво, които са предложени от ръководния екип. Винаги работите в тясно сътрудничество с финансовия екип и други ключови заинтересовани страни в бизнеса.

Счетоводството ви дава възможност да се включите в бизнеса и да разберете стратегията му, като същевременно предоставяте полезна информация и анализи, за да помогнете при вземането на финансови решения. А стресът? Ако сте достатъчно мотивирани и уравновесени абсолютно ще забравите за него.

Автор: Ана Петрова

Етикети: