БЕЗ КАТЕГОРИЯ

Защо Микеланджело не успя да нарисува картината „Годишно счетоводно приключване“?

Казват, че мечтите са безплатни, нали?

Е, като добри счетоводители сме длъжни да ви кажем, че понякога данък печалба върху реализираните мечти е много по – висок от 10%, но … нека заедно не спираме да мечтаем.

Например, искате ли да помечтаем заедно за това, че съществува някаква дори и малка възможност великият Микеланджело Бунариоти да нарисува екипа на счетоводна кантора „Корект Акаунт Консулт“ и  да сътвори картината „Счетоводители извършват годишно счетоводно приключване“?

Освен изкривяване на времето и пространството, за да се случи това, пред Маестрото трябва да позират в продължение на дни няколко представителни, но и много измъчени жени.

И тук някъде би възникнало първото огромно затруднение пред гениалния творец, защото по време на годишно счетоводно приключване и най-симпатичните счетоводителки в един момент стават рошави, гладни, недоспали и адски нервни. А всичко това е враг на красотата, нали? Е, тогава как маестрото би могъл да нарисува платното?

Ето го и второто затруднение пред добрия стар Микеланджело:

В картината „Счетоводители извършват  годишно счетоводно приключване“,  място би трябвало да намерят и задължително да бъдат изобразени стотици или хиляди документи. Защото, ако ще е годишно счетоводно приключване, значи става дума за документация за една година назад, банкови извлечения за една година назад, фактури, декларации и още куп други. И всичко това се класифицира, подрежда и … накрая се получава нещо внушително като обем.

Ред е да споменем и третото затруднение, което ще остави сеньор Бунариоти с вързани ръце.

Както си е разпънал насред средата на залата статива си и си стои с палитра в ръка, за да наблюдава и пресъздаде с бои и четки работния процес в счетоводна кантора „Корект Акаунт Консулт“ и да нарисува най-после платното  „Счетоводители извършват  годишно счетоводно приключване“, една от нашите колежки най-вероятно постоянно ще кръжи около него и ще му казва стотици пъти „Извинете, може ли да се преместите? Застанете, ако обичате тук, защото сте седнал върху папка с важна информация и т.н“. Много е възможно шефката на счетоводната кантора да го помоли мило, но и достатъчно твърдо да и донесе, ако обича, голямата синя папка с надпис „ДДС…“, защото …

…защото „годишното счетоводно приключване“ звучи на хората като  нещо от типа на „Еее, какво толкова, нали е само веднъж в годината“. И наистина, Слава Богу е веднъж годишно,  но докато то се извършва, по същото време си върви и нормалната месечна работа, т.е. до 14-то число на месеца се подават декларациите по ДДС, до 25-то число се подават документите за осигуровките, а до 30-то число на месеца …….., защото тази нормална дейност за месеца никога не спира.

Получава се нещо като перфектната буря. Всичко се струпва накуп върху главите на тези няколко много изморени, гладни, недоспали, рошави и изнервени дами от счетоводна кантора „Корект Акаунт Консулт“. „Приключването“ наистина може да е веднъж в годината, но им държи влага…през цялата следваща година.

И след няколко дни, след като се е наложило поне деветдесет и три пъти да сменя позицията си, да сгъва и разгъва статива, да носи сини и червени папки, да сяда и да става постоянно, защото е седнал върху някакъв документ, да изтърпява нервните погледи на няколко изнервени  Микеланджело Бунариоти най-вероятно ще изкрещи:

„Баста!!!“ и ще се откаже от поръчката.

После ще си тръгне. Ще отиде да нарисува „Сикстинската капела“. Защо ли? Защото тази задача ще му изглежда много по-вдъхновяваща и смислена. Пък и по-лесна.

А светът на изкуството ще бъде лишен от шедьовъра „Счетоводители извършват годишно приключване“.

Но в счетоводна кантора „Корект Акаунт Консулт“ вече сме извършвали множество успешни годишни приключвания  на всички наши клиенти. Защото си разбираме от работата. И имаме самочувствието, подплатено с много опит, да заявим, че сме професионалисти и експерти в нашата област.

И отсега ви казваме, че дори и в супер натоварени моменти, винаги ще имаме време за вас. Само да не сте самият Микеланджело, защото с него, както стана ясно, нещо не се спогодихме.

Иначе, поуката от цялата тази история за нещо неслучило се, е тази:

Ако искате да сте наши клиенти, ще очакваме от вас да ни предавате текущата документация в срок. Това ще е полезно не за нас, а за вас.

Иначе можете да станете герой от картината „Клиент стои отчаяно насред счетоводна кантора и търси отговор на въпроса „Къде е фактура N-еди кой си от трети месец?“.

Е, желаем ви здраве и баланс между приходи и разходи!

P.S И бъдете спокойни. В нашата кантора има достатъчно място, където всеки клиент да седне и да почива, докато обработваме документацията му. А обстановката е творческа и приятна. Леонардо да Винчи , например, би я харесал и оценил.