БЕЗ КАТЕГОРИЯ

Добрият счетоводител не е помощно колело за бизнеса ви. Той е част от бизнеса ви.

Какво ви казаха вашите близки, мъдри роднини и приятели, когато споделихте с тях намерението си да започнете собствен бизнес?

Не, не ви питаме за малкото хора, които са ви подкрепили. Те са ясни. Те винаги са до вас и ви подкрепят.

Въпросът ни е за множеството от съветници, които са ви казали къде заобиколно, къде директно, че идеята ви е обречена.

Имаше ли сред тях мнения от типа на  „Така няма да стане, това няма смисъл, за какво ти трябва на баир лозе, рискът е голям, сега не е моментът, не се прави така …“ или направо „Откажи се!“?

Имаше, такива хора, нали? Имаше такива реакции, нали?

Но щом сега четете тази публикация в нашия блог, това означава, че не сте послушали тях, а себе си и сте създали фирмата си.

Поздравления за това!

Ако позволите, имаме още един въпрос към вас. Всъщност въпросите ни са много, но такива сме ние счетоводителите.  Вечно питаме клиентите си „Това плащане какво е? Тази фактура каква е?“ и още много други такива.

Всъщност в кой момент осъзнахте, че имате нужда от счетоводител?

Не сме правили свое проучване по тази тема, но общо взето практиката в „КОРЕКТ АКАУНТ КОНСУЛТ“ ни е показала, че нашите клиенти отделят повече  време, за да измислят името на фирмата си, отколкото да изберат счетоводна кантора, която да ги обслужва.

Почти винаги, в момента на създаване на фирмата си, предприемачът още не се е сетил за нас.

С помощта на юрист, евентуално, той вече е регистрирал компанията си и притежава според законите на Република България свой бизнес.

Възможно е вече да е закупил домейн, да е платил хостинг и да има фирмен сайт. Сигурно раздава и визитки. И си прави бизнес план. Наема способни и мотивирани служители, които да превърнат екипа му в машина.

Но и в този момент, незнайно защо, не се е сетил за нас.

Появяват се първите клиенти. Случват се първите сделки. Бизнесът потръгва и пред очите на неговия собственик започва танцът на приходите и разходите.

Така изтича първият месец.

Идва времето за заплати, осигуровки, данъци и прочие разходи. В офиса се появяват първите папки с документация.

После втори месец … Папките стават огромни …, не само защото в страната електронното управление е все още в начален етап. Просто така се случва.

Още папки … и нови, и нови сметки, платежни нареждания …

Кога осъзнахте, че имате нужда от счетоводител? Когато ви стана трудно? Когато стана тежко? Когато изтървахте края?

Старите хора казват „Когато се обърне колата, пътища много“…, но правилният път за вашия бизнес е всъщност само един … За да тръгнете по него обаче, едно от условията е да имате добър счетоводител още в началото на своето бизнес пътешествие.

Защото вашият счетоводител не само ще спре хаотичното натрупване на папки в офиса ви.

Не само ще ви помогне да бъдете изряден  данъкоплатец  пред държавата, а ще ви посочи пътя, по който ще спестите разходи, например.

А знаете ли кое е най-хубавото? Всичко това ще се случи с помощта на закона.

Ако сравните бизнеса си с колективните спортове като футбол, баскетбол, хандбал или волейбол, например, то тогава вашата компания би трябвало да се изгражда като отбор, на който вие сте капитан.

Е, добрият счетоводител е много важна част от този отбор. Вероятно част от треньорския екип. Той ще ви научи как да играете добре дори и без топка, дори и в моменти, когато губите в резултата, т.е тогава, когато фирмата ви е натрупала задължения.

Ако разполагате в екипа си с компетентен счетоводител, той няма да допусне фирмата ви да влезе в дългова спирала, защото ще ви предупреди за задаващата се буря, много преди тя да ви разтресе.

За да избегнете такива сътресения, вие трябва да създадете бюджет и да се придържате стриктно към него.

А това може да се случи само, ако сте дисциплиниран и разполагате в своя отбор с наистина компетентен счетоводител.

Свикнете с мисълта, че той ще знае всичко за бизнеса ви във всеки един момент. За разлика от много други хора той ще знае до стотинка и личното ви възнаграждение, защото ще ви е казал какво можете да си позволите в края на месеца, ако получавате заплата или в края на годината, ако получавате дивидент.

И понеже на няколко пъти споменаваме отбор и екип, точно вашият счетоводител ще ви е от помощ при създаването и организирането на екипа.

Най-малкото ще ви даде информация колко би ви струвало като разходи да наемете определен служител и колко можете да си позволите за неговото възнаграждение.

Иначе казано, той има поглед, от всички гледни точки, към необятния свят, в който съществуват трудовите договори, заплати, осигуровки, платени годишни отпуски, болнични, отпуска по майчинство, премии, удръжки, данъци и всичко онова, което се трупа в папките в офиса ви.

Знаете ли защо добрите и успешни компании рядко стават обект на данъчни проверки? Защото имат добри счетоводители и изрядна документация.

Държавата няма  за какво да ви проверява, ако сте образцов и изряден.

Мислете за вашия счетоводител не като за помощно колело на бизнеса ви. Мислете за него като важна и неделима част от бизнес успеха ви.

В момента, в който изберете счетоводните услуги на кантората „КОРЕКТ АКАУНТ КОНСУЛТ“, вие вече сте направили важна крачка към успеха.

Защото вашият успех е и наш.

И работим заедно като един отбор, за да го постигнем.

Етикети: