БЕЗ КАТЕГОРИЯ

Какво общо имат счетоводителите с Ноевия ковчег, с „Фондацията“ на Айзък Азимов и с Илън Мъск?

Нали си спомняте библейската история за всемирния потоп и за Ноевия ковчег.

Ной бил предупреден за предстоящата катастрофа. Построил нещо като спасителен кораб. Взел на борда му по една двойка от всички живи същества.

Истина е, че се споменава за всички земни твари, но в библейския текст не пише нищо за спасяване на счетоводители. Не само за двойка счетоводители, а дори за един единствен.

Вероятно повечето от вас са чели „Фондацията“ на писателя – фантаст Айзък Азимов.

Разказана накратко, един учен получава разрешение от могъщ владетел, в разцвета на неговата могъща империя, да вземе със себе си, кажи – речи, всички учени и да отиде с тях на една малка планета накрай света.

Ако изобщо е позволено на един счетоводител да прави тълкувания и свой прочит на тази мъдра история, то в нея е направено подробно описание на това как знанията, уменията, мъдростта и изобщо „мозъците“ на една общност се превръщат в безценен актив. Толкова голям актив, че събран на едно място, т.е на една планета, той постоянно увеличава своята стойност и влияние върху света.

Интересно е това, че никъде в своя шедьовър „Фондацията“ Айзък Азимов не споменава нищо за счетоводителите. Не става ясно учените взели ли са със себе си на малката планета счетоводител?

Преди няколко години визионерът – предприемач Илън Мъск обяви официално, че със своя екип ще работи за създаването на пътническа линия до Марс и колонизацията на Червената планета, чрез редовни космически полети. Тогава мнозина реагираха подигравателно, меко казано.

Днес една от компаниите му Space X превърна полетите до Международната орбитална станция в нещо като ро-ро линия и идеята му за редовни полети до Марс вече изглежда като нещо напълно постижимо.

В бъдещата извънземна колония той иска да създаде нов свят, като вземе най-доброто от стария.

Хората с развихрено въображение вече разсъждават какво ще има и какво няма да има в бъдещата извънземна колония. Но Мъск не е споменал нито веднъж това, че сред пътниците на неговата космическа совалка, която пътува до колонията на Марс, ще има счетоводител.

Тогава какъв е изводът?

Че професията на счетоводителите ще изчезне? Че светът на бъдещето няма да има нужда от счетоводство?

Нищо подобно.

Знаете ли какво е общото между Ной от „Библията“, който изградил своя „ковчег“, учените от романа „Фондацията“, които планирали до най – малкия детайл преселението си на далечната планета и предвидили развитието на света и  визионерът Илън Мъск, който изпреварва бъдещето?

Ами, общото е това, че всички те си правят добре сметката.

Общото между тях е това, че пресмятат всичко до най – незначителния детайл. Риск, разходи, вероятности, необходимо време и всичко останало.

Ще има ли счетоводни кантори на Марс? Заложете на това със сигурност.

Тази професия няма да изчезне, защото както в Стария свят, така и в Новия свят ще има разходи и приходи, а балансът между тях става постижим с помощта на счетоводителите.

Професията на счетоводителя няма да изчезне в Новия свят, защото в него със сигурност пак ще има данъци, а където има данъци, някой ще трябва да превърне плащането им в приемлив за човека процес. И за държавата или за колонията на Марс, където отчетите за седмицата, месеца и годината ще са важни, за да се планира бъдещето.

Вероятно някой от вас ще възкликне

„Да, бе. Да. Иска ви се и вас да ви има в света на бъдещето“

На това ние, счетоводителите скромно ще отговорим така …

Ние не искаме място в бъдещето, защото знаем, че сме част от него. Единственото, което не знаем още е, кога тръгват редовните полети за Марс. Останалото е само въпрос на калкулации, изчисления и правилно водене на сметките.

Но докато настъпи бъдещето, екипът на „Корект Акаунт Консулт“ е тук, а не на някоя друга планета, за да се грижи за вашите счетоводни дела.

Всеки божи ден от седмицата.

И подобно на Ной спасяваме доста бизнеси от данъчен потоп.

Това, последното беше шега, да ни прости Господ.

P.S Със сигурност професията на счетоводителя е една от най – старите на света. Е, не толкова стара, колкото … казват ,че е … първата професия или колкото политиката, да речем, но в онзи момент, в който са възникнали стоково – паричните отношения, няколко дни по – късно един човек с пъргав ум със сигурност е започнал да изчислява приходите и разходите, т.е да осчетоводява.

И така докато свят светува. Докато има сделки, покупки и продажби, търговия и данъци, ще има  и счетоводители. Заложете на това.